Sunday, November 22

masak cabai ala cik mira..



Assalammualaikum...

aduhai, bosan betui ujung minggu ni. dh la kena tinggal kat umah sorng2. famili sume p mkn kenduri. hmm perut pun dh bernyanyi2. kena la merajinkan diri melangkah ke dapur masak pape. memandang tnggal sorg, masak simple dimple dh la. emm tetbe trase nak mkn masak cabai. so ape lgi terus la cik mira memunggah peti ais mencari bhn2. wah sume ade. bagus2!! hehehe. cik mira ni tak kedekut tau so ni ha nak bg resepi nye. bleh la cbe nnti. tapi ade peringatan sikit, masak cabai ni mmg extra pedas, klu tak bese bleh sakit perut, tggung sendri ye. hehehe.

ade pengenalan sikit ye. masak cabai ni sbnrnye resepi turun temurun dri TOK kpd CHEF ABAH kpd CIK MIRA. hahaha. mcm tu la kisahnye. klu
fail msk ni tak bleh kawin chef abah ckp. tp cik mira dh bleh kawin la kot sbb dh lulus, hahaha. tp dgn bangga nye nak bgtau, adik cik mira yg sorng ni mmg terer buat masak cabai ni. mmg meleleh la pekena masak cabai die. wah tahniah kepada CIK WAWA ye. ('',)

ni bahan2 tuk masak cabai =>
1. bleh gune ikan rebus/ ikan/ ayam (digoreng)
2. 20biji/secukup rase cabai kecik (ditumbuk)
3. 2biji cabai besar (ditumbuk)
4. 3biji bwng kecik (ditumbuk)
5. 2ulas bwng putih (dicincang)
6. 2btng serai (diketuk)
7. sebiji bwng besar (dipotong bOolat)
8. 2 keping asam keping
9. garam secukup rase


cik mira agak rajin kali ni, so tumbuk asing la. klu tak sume sekali masuk
dalam lesung batu tu. hehehe..


cik mira guna ayam kali ni. ayam ni nak sedap perap dlu ngan
serbuk kunyit + serbuk kari ayam + garam. pas 15-20minit bru goreng.
marvelous, nyum2!!


ni plak cara2 nak masaknye =>
peringatan sape2 yg ade resdung tahap kritikal sila pakai penutup idung sblm anda terbersin dgn teruknye, hehehe. k memula sekali panaskan minyak (3sudu besar) dlm kuali. ble minyak dh panas sile la tumis dahulu bawang putih smpai kekuningan & tidak hangit. kemudian bleh tuang sume bahan2 yg ditumbuk. pastu campak saje 2 btng serai yg dh diketuk. campak sekali asam keping & bawang besar. kacau2 sume bahan sampai sebati & naik bau. gune api yg sederhana saje. bleh taruk air sikit klu nak kuah lebih, tp jgn bnyk sngt nnti jd sup plak. pastu ble dh mendidih sila la masukkan garam secukup rase. akhir sekali masukkan ikan rebus/ ikan/ ayam yg telah digoreng berasingan awal2 td. kacau & biarkan lebih kurang 5 minit pastu tutup api & hidang. senang kan? hehehehe...


p/s : perhatian kpd encik arop ku, diharap encik arop dapat bersabar ye. nnti ble dh dpt LESEN
& dh duk sebumbung hari2 cik mira masakan tuk encik arop ye. jgn muak nnti sudah la.
hehehe. tak sabar nak tggu encik arop blk ipoh khamis ni. xoxoxo..