Tuesday, December 22

disember yg panjang...

Assalammualaikum..

Trase mcm lame plak nak tunggu disember2009 ni abis. tiap hari adalah amat menserabutkan kepala. mcm2 dugaan dtng. tp encik arop sentiasa ada tuk bg cik mira semangat. sape la saya tanpa dia. hmm. memula sekali adalah dugaan dalam pembelajaran & pengajaran. giler lah sume nak dalam BI. bebuih la mulut cik mira nak speaking & tetibe je trase saya ini gagap. hahaha. hmm tugasan yg company ni bg pun pelik2 je, intebiu pun bnyk peringkat siap kena wat mock teaching dlm BM la BI la pastu ade praktikal lgi. wah mengalahkan intebiu nak jd angkasawan je. kekadang tu trase mcm nak give up je. yela saya ni bukan suke sangt nak mengajar budak2 besor ni, agak tensen nnti. misi utama cik mira apply kusus ni sebb nak ngajor budak2 kecik yg kiut miut tu je. cik mira yakin bleh enjoy keje cegu tadika, takpe la gaji kecik pun. asalkan idup saya hepie, hari2 gelak & main bersama insan2 comel yg mcm2 peelnye. hehehe. cik mira dh bertekad andai kata company ni bg jawatan yg mcm pelik2 je cik mira ingt nak bungkus kain baju & cube nasib apply keje luar dari ipoh plak. mcm bese la encik arop sentiasa bersama cik mira. tp kebelakangan ni cik mira trase telah berlaku kejam & dingin terhadap beliau. tak tau la nape myb sebab tertekan apabila terpaksa wat sesuatu yg saya amat tidak suka. mungkin juge sbb saya terlalu2 rindukan dia. kali ni terasa lama sangat tggu encik arop balik ipoh, tambah2 lgi dgn kehilangan susu tersayang, cik mira sngt2 berharap encik arop dpt balik cepat. ayang rindu sama abang sngat2....


tok masih di rumah kami mgkin sampai hujung bulan ni saja sbb sekolah dh nak mula, org rumah akan sibuk nnti & tkut tok akan terabai. tp tak pela dri masa ke semasa kami akan pulang ke penang tu jenguk tok nnti. pesan abah, "sementara tok masih ada hargai & dekat2kan la diri dgn die, klu die dh takde nnti usah nak nyesal or dikenang2." sepanjang tok tinggal bersama kami bleh dikatakan agak kekok kami dibuatnya. cik mira & adik2 terpaksa cover sikit perangai kami yg agak sewel itu. terutamanya wawa, hehehe. jgn marah, akak gurau je. tp alhamdullilah, tok seorg yg tidak bnyk ragam. senang nak uruskan tok ni. walaupun cik mira jarang ada di rumah tp hujung minggu cik mira tetap ingin uruskan tok walau pada mlmnya pinggang saya akan berbunyik2. hehehe. apa yg cik mira cube praktikkan ape yg dipelajari semasa kusus psikologi & melalui bahan bacaan contohnye urutan & sentuhan dpt mengurangkan resah & menenangkan org2 tua mcm tok ni & kanak2 khususnye. cik mira dpt rasa perbezaan selepas beberapa kali buat urutan pd kaki & tgn tok dgn minyak zaitun pemberian encik arop tu. sentuhan2 ni jugak bleh buat org mcm tok cik mira ni rase lebih disayangi & tak rase terabai. semestinya tok akan menjadi lebih ramah, bnyk bercerita & tak muram tp nmpak ceria pastu. hehehe. seronok uruskan tok ni, menguji kesabaran & kekuatan semestinya. tok cik mira ni terpaksa gunakan wheel chair sbb lutut, kaki, pinggang & kebanyakkan badan die dh lemah sbb pernah jatuh. so dri masa ke semasa kami perlu angkat or papah tok samada tuk mandi, beyak, baring, duduk dll. cik mira amat kagum dgn abah cik mira sbb bnyk bersabar melayan karenah ibu mertuanya itu. abah bnyk demo & ajar kami cara yg betul tuk uruskan tok mcm cara nak bg mandi, nak bg pakai pempes, nak bg pakai bju, bg makan, cara nak dudukkan tok dll. hmm. abah tunjukkan kami adik beradik teladan yg sngt2 murni sbb sudi bersusah payah menjaga tok walaupun hanya mertuanya. cik mira amat berharap dapat jaga & buat perkara yg sama pd abah, ma, mak, abah nnti. esok adalah 23hb disember, kumpulan kedua jemaah haji termasuk mak abah opah kpd encik arop akan pulang ke tanah air. mudah2an selamat sume nye. cik mira dapat rasakan "sesuatu" akan terjadi pada kami nnti. tggu & lihat jela. walau ape pun yg terjadi cik mira takkan pernah or biarkan encik arop susah or dibalun seorg diri. kami adalah satu bia la org mengeji tp kami tetap saling menyayangi & melengkapi. sakit encik arop, sakit juge cik mira rase....


Monday, December 21

3 hari yg tak diduga

bermula nya ari jumaat...mandi n siap2...kuar bilik pegi cek kete...alamak tyar pancit...panas enjin dulu...pastu pi tunggu kat bengkel...tunggu punya tuggu kedai x bukak2 lgi, aku dh angin,nsb baek cik mira teman n tenangkan aku...trus pegi kedai laen...alhamdulillah sume settle...aku trus ke subang...smpai subang aku kene tunggu lg sejam akim pi opis plak,cik mira sentiasa ada tuk teman aku,so angin aku x naek la,hahaha...akim sampai trus pi umah abg die...amik moto pastu trus pi jumaat...shameer otw dri ipoh...abis jumaat trus pi amik shamer plak...pastu kami trus dgn rancangan kami,smbil tu cik mira sentisa ada menemani aku...bleh tahan susah jugak la...tp dengan semangat satu kg yg kuat ni kami terus kan gak n cik mira sentiasa memberi semangat pada aku...banyak dah dugaan y kami adapi bersama...oleh kerana aku terlalu sbb bengang, aku terjerit kat cik mira aritu...alamak jenuh nk pujuk...xpe akhir nya kami ok balik...malam menjelma...mengikut perncangan shamer n aku nak blik jumaat malam tp krna ikatan yg kuat antra kami, kami stay kat umah abg akim lg...aku n shamer dah la x bwak pape tuk tdo umh akim...tp xpe kami redah aje...cik mira tetap menemani aku...malam tu kami sume tdo awal...sblum tdo aku mesj dulu ngan cik mira smpai la kami berdua sama2 terkolap smbil pegang nphone, hehehe...sabtu pg cik mira kejut aku, klu x smpai zhor la jwabnya...akim keje...aku lpak berdua je ngan shamer sampai akim balik tp cik mira tetap menemani aku...aku ngan shamer tngok tv smpai bosan giler...tp cik mira tetap teman aku tanpa bosan...akim blik pastu kami pi makan..pastu blik umah balik sbb akim pi keje...lpas die blik kami kuar cri makan...xjd lg kami nk balik dulu,pastu tdo lg kat umh akim,aku call cik mira...emm ade pertelingkahan sikit antara kami..bese la tu,adat la bergduh laki bini, hahaha...kami kuar lg tp hampa...hari ahad aku bgn awal sikit sbb cik mira dh miskol pagi2...kami ni gaduh kejap je,bangun pg esok luper la..tp aku tdo balik...hahaha...dekat tengah ari bru bangun...lpak2 tngok bola...pastu cri makan...cik mira sibuk sbb tengah uruskan tok yg duk ngan famili die skrang ni...blik makan kami sume terkolap kejap...hahaha...kdai makan tu bubuh ubat tdo kot...hehehe...pastu dah ptg skit baru kami kuar...arini membuahkan hasil...alhamdulillah sume ok...lpas sume settle kami anto shamer balik dulu pastu aku p amik kete n trus blik bilik sewa...yg pastinye cik mira sentiasa menemani aku.....

rindu SUSU!!

kucing ni is most feveret cik mira. nama die BONGSU, tp cik mira pnggil die SUSU je, kekadang terpanggil suzana, hahaha. klu dikira2 susu ni baru 11bulan. die lahir awal bulan januari2009. susu ni anak kpd Snow & Oyen. bg cik mira, susu ni sungguh kiut!! sume nye kiutkiutkiut psl susu ni. saiz susu ni kecik je, lg kecik dri kitty tp yg paling kiut psl susu ialah cara die jalan n ngiau. mmg lain dri yg lain. suara susu ni halus & manje sngt2.cara die jalan sngt comel ssh nak citer...

mcm mane pun sekarang ni cik mira terpaksa belajar terima hakikat walaupun dh rase sayang sngt2 pada susu. zohor 17disember2009 aritu cik mira dapat mesej dri adik cik mira. "cian, susu dh mati...." emm susah nak ckp mcm mane perasaan cik mira pas bace mesej tu. pas masuk kali ketiga baca mesej tu trs cik mira nangis. susu dh pergi wat selamanye. semestinye cik mira sedih sangt2. mujurlah ade encik arop tenangkan, walaupun jauh tp encik arop sungguh prihatin, die terus call pas cik mira mesej bgtau hal susu.

cik mira akui sememangnye terase sangt2 lain ble susu dh takde. klu tak die la yg paling sibuk nak menyempit kat katil cik mira time tido. selalunye tiap malam klu11 malam, susu misti ngiau nak masuk bilik cik mira pastu mcm selalu die misti wat selambe panjat katil pastu duk tercapuk atas bantal golek cik mira tu. tiap malam kami bertiga misti tido same2. tp dh dekat seminggu cik mira tido berdua je ngan kitty. hmmmm..

sejak minggu lepas tiap kali balik umah, misti cik mira ttbe je rase sebak. sebelum ni susu & kitty misti akan kuar ble dgr bunyi ex5 tu. pastu dorang misti ngiau2, gesel2 badan kat cik mira kekadang tu susu gigit ala2 manje kaki cik mira sampai la dapat upah, hehehe. selalunye cik mira curi sekor ikan goreng kat dapur tuk deme. hehehe. dh abis mkn susu misti dh tunggu siap2 kat depan pintu bilik cik mira sbb die sibuk nak baring & tido atas bantal golek tu. dh mcm hak milik die je. tp sekarang ni hanya tinggal kitty je. tiap malam, sejak seminggu lps sblm tido cik mira misti akan tingat kat susu tmbh2 ble peluk bantal golek tu. pastu kompem nak nangis. cik mira terasa sangat2 kehilangan susu...........


Thursday, December 17

sepetang di Kuala Kangsar..


Assalammualaikum..

Emm rase gatal je tgn ni selagi tak wat entri ni..hikhikhik..gini, last week adalah sangat bermakna bg kami bedua. yela 09disember aritu cukupla 3 tahun kami bersama. wahh kejap je kan. setiap tahun ader crite tersendri. yg pastinye tahun depan lain critenye. semoga kami berkekalan hingga akhir hayat, amin. sepanjang 3tahun ni pelbagai dugaan & cabaran yg kami lalui bersama. alhamdullilah hubungan kami semakin kukuh & masih bnyk lagi yg perlu kami belajar tentang satu sama lain.

Sabtu lepas kami ke kuala kangsar, sekadar berjalan2 je. kira tuk celebrate 3rd annivesary la jugak ni. lgpun dh lame kami tak jalan jauh sama2 mcm time blaja dulu. kami bedua dh sampai sarawak tp cameron tu tak penah pun lg. makhluk sempit mane ntah wat outa ni. tp mmg best sangat jln bedua ni. asyik gelak kuat2 je. live.love.laugh, hehehe. emm cik mira ni ikut je encik arop bwk p mane. die lg tau area sini. tp kami bnyk duk kat taman rekreasi, tenangkan pikiran & sembang2 kat tepi sungai. kebetulan time tu ade EXPO kat sane so kami pun p la jejalan & cuci mata sbb tak de yg berkenan pun. kat kuala ni bnyk barang2 kraftangan, lawa2 sumenye. murah2 plak tu. tp mcm mane pun bnyk juga la wit kami abis, bkn ape kami ni bnyk habiskan duit tuk makan je. hihihi, mane la tak bOolat?? Kat bawah ni antara pic yg tlh di capture time kat sane. kami simpan & publish kat sini tuk kenangan & tatapan kami berdua. nnti leh senyum lebor2..


time ni tgh jejaln kat tepi sg perak ni. encik arop y amik pic ni..
tgh jalan tetibe je encik arop suh benti & pusing, maka ni la hasilnye..
tp ade nmpak sikit la perut saya..=P
lawa permandangan dlm pic ni kan?

i'm impressed, nice pic la syg...

arop:wahhh cantik nye cik mira...sayang cik mira sangat2

kesayangan cik mira ni. limited & the only editon,
takde ganti & takde yg sama mcm encik arop saya ni..

encik arop saya sedang berposing di tepi jalan sblm kami pulang ke ipoh..
ni bukan ape ni tp die tgh bebel tu sbb cik mira lmbat, kihkihkih.
.

arop:emm sedih kekurangan yg belakang,flat je,hahahahaha


encik arop sedang bertafakur...
tgh fokus tu smpai panjeng je dagunye..


time ni kat taman rekreasi kat kuale.
ble lgi nak berchinta kat taman kan? hehehe..

arop:nk promote ke syg.hehehehe

Sunday, December 13

akhirnya..

Assalammualaikum...

Alhamdullilah..
at last, selesai jua perkara yg sedikit memeningkan kami itu. sumenye pasal transkrip cik mira & bil tepon kami & kete encik arop je. emm khamis ritu mcm bese la encik arop tu dgn pantas & tangkasnye akan pulang ke ipoh, pas abis keje terus shot ipoh. selangor cuti on friday.

seperti yg dirancang sblm ni, pagi lg dh kuar umah. bnyak urusan nak disettlekan. memula kite ke kedai makan dulu. isi perut dulu, penting ni. ini kerana kami ni klu perut berisi baru tak terjadinye perkelahian. klu tak karang ade la yg muncungnye sejengkal. hehehe. selaunye cik mira la tu. 1stly kami ke politeknik ungku omar dulu. huihh berjuta2 kenangan di sini. di sini jua chinta kami berputik, ecehhh. emm baru few months tak mai dh mcm2 perubahan terjadi. antaranye ialah kehilangan pintu gerbang di kampus A yg merangkap ibu pejabat jaga2 di mana la ni sume jaga duk bawah payung je tepi jalan aje, hehehe. sementara je tu. poli nak wat pintu gerbang yg lagi besau kot, bangunan baru pun dh bnyk yg dh siap. tp yg tak berubahnye ialah tebiat staf2 kat sini, emm mcm bese ler karenah birokrasi. dh berbulan2 & berkali2 cik mira bgtau no ic tu dlm slip result exam slh tp still da'same, takde perubahan. sbgai langkah berjaga2 encik arop suggest kami p hep pusat trs. update blk sume details kat sane. hopefully, sumenye okeh.

pas settle hal kat poli kami ke am bank plak untuk menyettlekan hal rodtax & insurans si purple tu. agak kelam kabut sikit ye sbb senin ni rodtax nye dh expired, encik arop plak jenis keje berjalan sane sini. klu takde kete mcm mane nak wat keje. lain la mcm goku pakai awan gulung je, tak pyh buat rodtax. hehehe. huishh terpesong sudah. berbalik kpd topik. emm si purple ni kes nye agak rumit sikit sbb owner nye adalah insan lain. klu nak tukar nama owner kena wat loan baru. tp rasenye tak perlu kot sbb myb tak lama kami nk pakai si purple ni. emm yg jd agak sedikit rumitnye ialah bajet & blanje tuk menda ni tak sama, lari jauhnye berbatu2. insurans agak mahal sikit. tp takpe, kami sedia kongsi ape2 yg patut. like our promise susah senang must together gether. mujur ler dpt selesai jua. menjelang petang dpt la kami menda tampalan tu tuk di taruk pd si purple spya ia dapat berjalan2 dgn beraninye tanpa takut pd jpj mahupun polis trafik. dan yg paling penting encik ku itu telah mula okeh moodnye. senang ati saya tgk beliau gumbira sbb sekeping kertas tu.

huihh ade problem lgi ni. da'last one. kami kena p bergaduh kat celcom center lak. yela bil melambung2 dgn tingginye, agak gayat cik mira tgk amount nye. maka tibe ler kami ke kaunter pergaduhan dgn muke serius & tak puas ati. hihihi. setelah disemak, diupdate, dibahas, dibidas, dibangkang akhirnye selesai jua (penambahan je bnyk tu). hehehe, salah faham je ni, sebenarnye jumlah bil kami tu tak tinggi mane pun pas di diskaun ikut pelan kami amik tu. tapi current charge yg check gune sms tu je yg wat saspen. dh klu tgk amount nye dekat 4rat, idak ke saspen tahap gaban jdinye?? hehehe. nilai murni yg terdapat di sini ialah sekiranye berlaku ketidakpuasan hati or salah faham or kurang paham mcm kami td cepat2 la p jumpe trs dgn pihak berkenaan sblm terjadinye simptom mandi tak basah, tido tak lena, makan tak kenyang sbb susah ati. hehehe..tul tak??

petangnye pas settle sume perkara di atas kami pun bercadang mencuci mata di polo sambil mengisi perut yg dh sedia penuh dek mee rebus pakcik Ramli. syok tau duk tepi padang bwah pokok makan rojak, laksa, rojak, kekcang, berger sambil tgk bby kiut miut main kat padang tu. tp paling best dapat bersama yg tersayang yg terchinta yg terindu kat situ. meriah je sembangnye. emm encik arop pun nmpknye dh tersangkut dgn hobi cik mira yg satu ni. hehehe..




Sunday, December 6

sepetang bersama ejat amar..

Assalammualaikum...

Ni ader crite pasal famili sket. ni ha nak crite pasal dak kecik dua org ni. ejat & amar. deme ni adik cik mira yg no4 & no5. klu diikutkan mmg dh lama kami plan nak bawak deme berdua ni p jejln, tgk wayang & shopping sikit. tp tula semedang jek ade ekonomi meleset. hikhikhik. emm nak dijadikan citer last week kami mmg plan nak tgk wayang, citer Senario Beach Boy tu. encik arop saya teringin sangt. alang2 bwk jela dak bedua tu. sunyi jgk jln bedua je. lgipun encik arop tu penah janji ngn mat ejat tu klu pekse ok, encik arop bwk tgk wayang. so kena tunaikan ler. pengajarannye kat sini jgn ler memain janji ngan dak2 sbb deme ingt. hehehehe...

Bg cik mira, citer tu tak seberapa pun promosi je lebih dan encik arop antara mereka yg terpengaruh. hehehe, jgn marah syg. jln citer, ending & lawaknye bese2 je. tp yg menariknye lokasi penggambaran filem ni cantik, encik arop ckp kat pangkor tu.

Yg paling menarik sekali & myb kami takkan luper adalah da'ending of da'day. kihkihkih. hmm agak kureng sopan mat ammar itu. tp myb die sakit perut sbb makan bnyk aritu. emm tergendala aktiviti sepetang di Polo gara2 die tercirit dlm suar. dua kali p jamban, hehehe. dgn muke yg agak ketat encik arop memandu pulang. sambil tu die alami sindrom muntah2 dek haruman mat ammar..hahahaha..

Tp cik mira sngt2 bangga dgn encik arop sbb bnyk sabar layan budak bedua tu. cool je die. ejat & ammar tu mmg hyperaktif, tak reti duk diam. lgi dimarah lg deme nak buat. maka dgn cemerlangnye encik arop berjaya mnjdi abgLong yg garang hari tu. hehehe. harapan cik mira pd wawa, nana, ejat, amar ialah hormat abang arop sbg abang sulong smpai ble2. alhamdullilah famili cik mira takde masalah terima encik arop. adik2 cik mira pun selesa ngan encik arop. everything's fine till now. alhamdullilah, cik mira syukur sngat2...

ni adik laki2 cik mira. adik encik arop jua..hahaha
amar & ejat..

deme klu dapat posing mcm ni la...

kesayangan cik mira ni..(",)

kami yg kelabu hasap..hikhikhik.
(gmbor agak blur sbb snap gune nset je)

Saturday, December 5

khabar dari sane

aritu raye dapat jumpe kengkawan,siap wat bbq lg kat umah nuar...sume dah melangkah ke depan...best la jugak dpt jumpe kengkwan kg nyembang ramai2,tp klu ad cik mira lg best...akim skang dah ad kete honda sendiri,dasyat la...aus edil tngah pekse mggu ni,jenuh la ngadap kertas je...shamer otw pi smbung blaja kat shah alam,sme ngan bakal bini die,xleh la nk menggatai shamer...korn masih xabis lg otw jd cekgu...rani become a best welder...thun dpn nuar nk kawin dah bulan 5...who's next???akim kot...makin ramai la yg merantau dri kg tu,sume dah beso nk ad kehidupan sendiri la katakan...

orang kata

  • orang kata aku xbaik
  • orang kata aku xkenang budi
  • orang kata aku xkenang jasa
  • orang kata aku xmenyenangkan
  • orang kata aku xpandai
  • orang kata aku xguna
  • orang kata aku xsedar diri
  • orang kata aku xreti nk bersyukur
  • orang kata aku xreti respect orang
  • orang kata aku xreti menghargai orang
  • orang kata aku xreti pk
  • orang kata aku xmatang
  • orang kata aku xpenting org
  • orang kata aku lebih baik mati dari hidup
ehh sume nye y -ve mane +ve nye?? xpela aku terima je.nk wat mcm mane itulah realiti kehidupan didunia.macm peribahasa orang melayu KERANA NILA SETITIK ROSAK SUSU SEBELANGA. walau ape org nk kata, kata lah. kita sebagai manusia xde hak untuk memberhentikan ape orang nk kata. bila roh dah berpisah dari jasad baru lah sumenye akan akan terhenti dan berakhirlah sebuah kehidupan seorang insan bergelar manusia. bg aku ape yg xpenting aku tolak tepi, aku nk utamakan ape yang penting je dalam hidup aku...

Friday, December 4

puan kepada enciknye...

Assalammualaikum...

Emm arini lepak kat umah je la, kusus dibatalkan plak. hmm tp mggu depan jadual cik mira sngt2 pack. 9am - 530pm. wahh bleh kematu klu begini. tp nak wat camne terpaksa ler klu tak nnti ade jer elaun yg dipotong. hahaha. emm tak sabar nak tunggu tahun 2010. mmg bnyk perancangan kami dlm tahun tu tuk dilaksanakan dgn jayanye. yg pastinya 2010 kan mmbawa perubahan besar dlm hidup kami.

cik mira amat berharap kami bedua sentiasa bersama tuk hadapi susah senang ni. for sure tahun depan mmg akan lebih bnyk cabaran & dugaan mendatang. pape pun cik mira sentiasa mohon padaNya tuk dipermudahkan segala urusan kehidupan kami. diharap encik arop dpt persiapkan rohani & jasmani tuk hadapi 2010 ek. mcm nak p perang plak dh. =p

sekarang ni cik mira bnyk dikelilingi ngan kekwn yg sememangnye umor mereka ni lgi bnyk dari cik mira. alhamdullilah mereka ni tak kedekut berkongsi pengalaman hidup. hehehe dpt la cik mira kutip tuk jdkan panduan. klu tak belajar mane nak pandai kan? yg bestnye majoriti mereka ni adalah terdiri drpd golongan isteri2 org, mak2 org, tunang org & sewaktu dgnnya. amat berbeza suasananye berkawan dgn mereka2 ni. for sure mereka amat memahami, matured & paling penting tak suke menyibuk hal org lain. itu yg pling cik mira suke psl mereka ni. tp ade masenye kegilaan mereka ni bleh tahan juge. hahaha.

baru2 ni slh sorg kwn cik mira ni dh selamat menjadi puan kpd enciknye. alhamdullilah sumenye berjalan lancar. mintak maaf la ye sbb kami bedua tak dpt p kenduri puan. almaklum jauh ke perlis & penang nun. 1st day kusus pas cuti yg panjang tu ble puan ni masuk opis je sume tgk kat die, hehehe. makin lawa pas die jd puan ni, seri pengantinnye masih memancar2. hikhikhik.

lunch je, kami termasuk cik mira beramai2 menerjah puan td. mcm2 soklan & topik perbincangan terkuar. hehehe. antara topic panas ialah da'truth colors of encik Suami pas nikah & sebumbung. agak menarik topik ni bg cik mira, yela saya sje yg bujang di situ. hahaha. cik mira hanya mendgr kerna sememangnye takde pape nak ditmbh kerna zero experiences menguruskan encik Suami seharian sendirian. hehehe. yg cik mira ingt, puan2 lain ade pesan pd puan tu spya blaja bersabar dgn bnyknye dlm melayan karenah encik Suaminye. time berchinta & dh nikah ni mmg ader perubahan. emm yeke?? pastu klu dulu tak payah sibuk2 pikir nak masak ape tp sekarang ni kena la merajinkn diri menggoogle cari resepi spya tak kering idea & encik Suami tak mula makin di luar. susah nnti. hehehe. last skali puan2 tu bg pesanan ni, yg mcm selalu cik mira dgr tu "pikat suami dgn pikat perutnye". hahahahahaha....fakta nih!! ade betul nye juge ckp mereka tu, maka dgn gigihnye cik mira take note pesanan mereka itu. hikhikhik. ble dipikir2 kan tak sia2 saya dh pandai masak sambal, kotiew, bihun goreng dll. mmg la sume tu bukan syarat yg dh bleh bg kita kawin tp ade juge kepentingannye. tul tak?? klu saudara2 sekalian ni suami sesorg, sanggup ke makan kat kedai je? sanggup ke asyik2 makan lauk yg sama je? sanggup ke makan menda yg hakikatnye tak sedap tp anda buat2 sedap? sanggup ke anda bia mak anda bersusah payah tanpe menantu nye tolong kat dapur? renung2kan la ek....

Tuesday, December 1

dari sudut hati...

Assalammualaikum..

its december all ready!! wahh dengan pantasnya masa berlalu. sedar tak sedar 2009 dh nak sampai ke penghujungnye. lot of memories to remember, bittersweet of coz, hehehe. bulan ni jugak ade something yg agak penting bg kami.


emm skang ni cuti sekolah. musim kenduri kendara pun iye. so bnyk jugak la koleksi kad jemputan berduyun tiba. sedara mara la, sepupu la, kekawan la, sedara mara kekwn la. hehehe jeles pun ade. emm ahad ni pun ade jemputan tuk cik mira n encik arop kat silveritage, mdn gopeng. knduri adik ipar kwn cik mira kat kusus tu. tp tula encik arop blk sini mggu depan plak, so mcm mls la nk p sorg2 misti bnyk persoalan nnti, hehe.


hmm, tukar topik la. cik mira ni jari2 nye agak gatal la jugak. so slalu la dgn gigihnye p menziarah blog org lain, jd uninvited guest, hahaha. hobi cik mira tu, tp bnyk kali juga la dimarahi encik arop sbb ni. tp sy ni mmg degil. hahaha. mintak ampun ye encik arop. tp rsenye bukan cik mira sorg jek ade hobi tu kan?

alkisahnye begini, cik mira agak terpanggil jugak nak bg pendapat sendri pasal few topics yg berbangkit tu. tp sendri kena ingt la
point of view & cara penilaian tiap org ni lain2. sume ade cara tersendri & pegangan sendri, sume ni bleh dikatakan bergantung pd background, skop pemikiran & tahap pengetahuan mereka tu. bg cik mira respect others opinion itu sngt2 penting ok, tp yg berasas jela ek. bg cik mira tak semestinya ble umor bnyk pengetahuan & pengalaman seseorg tu pun turut bnyk mcm umor die sbb bukan sume org mengalami kesusahan yg benar2 susah or mslh yg sama, kekadang tu msalah remeh temeh mcm maknye tak suke boyprennye pun dikatakan masalah besar. hehehe mcm sampah je. ilmu pengetahuan pun begitu jua, harap maklum ia tak bertambah dgn sedirinye. so kite kena blaja trima hakikat bhwa org yg umornye sikit ni tak semestinya pengetahuan & pengalamannye sikit mcm umornye. klu setakat tua 3 4 tahun umor tak payah la nak merasakan diri kita lg hebat dri mereka yg muda tu. tak gitu??

kata org tua2, jauh perjalanan, luas pemandangan tp tula xde gunenye juge klu hidup merantau tp tahap pemikirannye masih ditakuk lama, tak seluas sejauh perjalanannye. pendek citer
dont judge a book by its cover. so saling respect la ek. yg tua tu of coz la yg muda respect tp jgn sesekali wat menda yg bleh melesapkan ke"respect"an yg muda tu. sbg contoh, jgn ingt sume org bujang & tak kawin lg ni zero psl alam perkahwinan. silap2 dorng lebih tahu dari yg dh kawin tu. sekarang ni zaman dh lain. kite dh tak dinilai dgn kete ape yg kite drive or brape tingkat umah kite. so jgn la kite menyempitkan pemikiran kita pd satu aspek saje. berharta tak semestinya bahagia. pendek citer biarla hidup bersederhana je tp mewah dgn pengetahuan & pengalaman. yg penting adalah diri kita sendri sbb kite yg buat keputusan ttg khidupan kite bkn org luar neither org sekeliling. emm mungkin ada yg akan pikir sy ni tak layak berkata2 mcm ni, yela sya baru nak mula hidup. but its up to u. tiap org berhak berdemokrasi.

realiti kehidupan sememangnye penuh dgn cabaran & dugaan. sume tu bleh dihadapi dgn izinNya. kehidupan ibarat roda. saat2 susah akan berlalu bila tibe masanye mcm tu la jugak saat2 senang. sume org akan alami kesusahan & kesenangan. harini hari aku, esok lusa hari kau plak. takde gunanye berada di sekeliling org yg susah or baru nak hidup & takde gunanye jika kita membantu mereka tp dgn nawaitu tuk dikenang2, disanjung2 kemudian hari. klu dh niat mcm tu baik bia je jgn ditlng org tu. tak semestinya org tu bleh mati ble tak dpt pertolongan kita. kan??


keluarga or persahabatan? kedua2 sama penting. perlu diimbangkan keduanya. jgn ler dilupakan yg lama ble dpt yg baru. kwan2 sejati tak penah lupekan kita. tp kita??


perkahwinan. emm sungguhpun cik mira masih berstatus CIK tak bermakna im zero psl ni. original from me, perkahwinan is something yg complicated tanpa tanggungjawab, kesetiaan, hormat, persefahaman & paling penting kasih sayang. bg cik mira perkahwinan tak bermakna berkahwin dgn pasangan kite sje tp dgn seluruh isi kuarga, slps ijab kabul automatically tanggungjwab sbg menantu, ipar, biras, makcik, kakak, adik dsb menyusul slps tnggungjwb utama sbg isteri. selagi hayat ada, kpd mereka sume ni la kite perlu laksanakan tanggungjawab. tp pling penting bg cik mira adlh sayang & kasihkan suami lebih dari mereka td tp kurang sikit dari yg Esa. Suami adalah tiket utama isteri ke Jannah. insyaallah. tp sedih jgk ble tgk isteri2 sekarang ni mengabaikan suami mereka yg bleh cik mira katakan baik. mungkin dgn panggilan2 tertentu pd suami tu cara tuk isteri bermesra tp jgn ler buat ble ade org lain. mungkin akan jatuhkan air muka sang suami.

sememangnye syurga di bwah tapak kaki ibu. tp sedar kah anak itu ble die sakitkan ati ibunye?? patutke kita meninggi suara pada ibu kerna permintaan kita dibantah ibu. mungkin permintaan tu tak jadi mslah pd kita klu tak ditunaikan, tp demi nak jge ati org baru kita sanggup meninggi suara smpai terbit air mata ibu. kita tak sedar sume tu mungkin sbb jarak tp org jauh dri kita yg berada disekeliling ibu kite je yg tahu. kesimpulannya jgn anggap diri kite taat pd ibu, xpenah sakiti hati ibu, pandang serong pd mereka yg bermasalah dgn ibu mereka tanpa tahu mslh sbnrnye or whatever sedangkan org lain tahu the truth colour. hmmm. anak mane yg tak sayang pd ibu bapa nye?? mcm tu la jge ibubapa mane yg tak sayang pd anaknye. cik mira sangt2 sayangkn & kasihkan ibu cik mira tp sbb dh bnyk sngt makin dlm, susah nak ubati. ape2 pun jauh di sudut hati sbg anak cik mira amat bertrima kaseh pd ibu kerna melahirkan & beri perlindungan pd cik mira, walaupun.mungkin kite dh jauh, tp doa mira sentiasa bersama ibu walau ape pun. kpd org luar yg tak paham masalah dalaman sesebuah kuarga jgn lah dgn mudahnye anda menjudge sesuka ati sesorng tu kerana ia bleh mendatangkan 1001 kemudaratan.

Thursday, November 26

kepulangannye..

Assalammualaikum...

Wahhh!! arini cik mira superHepie sangat2. rase nak lompat2 & senyum lebor2. hehehe. insyaallah mlm kang smpai la encik arop tersayang kat depan umah cik mira. hikhikhik. RINDU tahap gaban kat die. xoxoxo. mcm tak sabar je nak tggu mlm ni. hahaha. abis je keje kat puchong encik arop terus shot balik ipoh, wahh hebat2!! hahaha. pagi esok kompem mangun lmbt nye. tp sebb kena p sembahyang raya, esok pagi kena mangun awal la. nmpaknye raya aji kali ni encik arop kena dtng raya umah cik mira dulu la, beraya ngan ayahanda cik mira dulu. ayahanda bonda encik arop takde sini sbb tgh tunaikan RUKUN ISLAM ke-5. alhamdullilah tercapai impian mereka. excited plak nak beraya ni, hihihi. cadangnye nnti nak blk kampar jenguk atok pastu myb p jalan2 mengabiskan minyak & duit, kami ke kuala kot, cuci mata sambil tu bleh pekena laksa kuala, hahaha. hmm encik arop tu klu nak balik ipoh berdesup je smpai tp klu time nak kena balik sane tu alahai jenuh la cik mira nak perambat. hehehe. takpe2, cik mira phm sbb ape jd mcm tu. insyaallah tak lama lgi cik mira pun mungkin duk sane gak, tu pun klu permohonan mengajar kat cwangan kolej kat shah alam tu dapat ler. klu dpt bleh la berkepit mcm selalu, hahaha. bukan ape, cik mira touching la jgk encik arop duk sane dh la jauh, loneRanger plak tu, mak abah pun jauh, tekanan keje lgi, ekonomi lgi, emm ade kete pun keje nak kikis duit je. alahai kesian die. hmmm. nasib bdn la SAYANG, rezki mu kat tempat org. pape pun ayg akan pastikan abg superHepie, gelak kuat2, senyum lebor2 & paling penting luper sume masalah n orang2 kat sane tu ble blk sini.

Tuesday, November 24

x sabar-mood raya

jumaat ni dh raya.xsabar nk bilik kg.hehehe.first time nk blik kg time nk raya.moga aku selamat sampai.aku pun xsabar nk jumpe mira.rindu kat cik mira.n blik ni nk jmpe kengkawan gak lame xlpak minum ngan deme.blik raye ni aku ingat nk pi jmpe atuk kat kg.mengikut perancangan ari sabtu nk pi jumpe atuk.minx2 la atuk ad kat umah.

Aidiladha..

Assalammualaikum... Topik entri kali ini ialah Hari Raya Aidiladha. Hari Raya Aidiladha juga dikenali sebagai Hari Raya Haji. Ia merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia & juga merupakan perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1Syawal. Aidiladha pulak disambut pada hari ke 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan perayaan ini diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau sianghari pada 13 Zulhijjah.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Pada hari raya ini, semua umat Islam disunatkan memakai pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya pula, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat yang mana akan diadakan pada sebelah pagi.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke 13 Zulhijah.

Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

:.SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA KEPADA SEMUA UMAT ISLAM.:







Sunday, November 22

masak cabai ala cik mira..



Assalammualaikum...

aduhai, bosan betui ujung minggu ni. dh la kena tinggal kat umah sorng2. famili sume p mkn kenduri. hmm perut pun dh bernyanyi2. kena la merajinkan diri melangkah ke dapur masak pape. memandang tnggal sorg, masak simple dimple dh la. emm tetbe trase nak mkn masak cabai. so ape lgi terus la cik mira memunggah peti ais mencari bhn2. wah sume ade. bagus2!! hehehe. cik mira ni tak kedekut tau so ni ha nak bg resepi nye. bleh la cbe nnti. tapi ade peringatan sikit, masak cabai ni mmg extra pedas, klu tak bese bleh sakit perut, tggung sendri ye. hehehe.

ade pengenalan sikit ye. masak cabai ni sbnrnye resepi turun temurun dri TOK kpd CHEF ABAH kpd CIK MIRA. hahaha. mcm tu la kisahnye. klu
fail msk ni tak bleh kawin chef abah ckp. tp cik mira dh bleh kawin la kot sbb dh lulus, hahaha. tp dgn bangga nye nak bgtau, adik cik mira yg sorng ni mmg terer buat masak cabai ni. mmg meleleh la pekena masak cabai die. wah tahniah kepada CIK WAWA ye. ('',)

ni bahan2 tuk masak cabai =>
1. bleh gune ikan rebus/ ikan/ ayam (digoreng)
2. 20biji/secukup rase cabai kecik (ditumbuk)
3. 2biji cabai besar (ditumbuk)
4. 3biji bwng kecik (ditumbuk)
5. 2ulas bwng putih (dicincang)
6. 2btng serai (diketuk)
7. sebiji bwng besar (dipotong bOolat)
8. 2 keping asam keping
9. garam secukup rase


cik mira agak rajin kali ni, so tumbuk asing la. klu tak sume sekali masuk
dalam lesung batu tu. hehehe..


cik mira guna ayam kali ni. ayam ni nak sedap perap dlu ngan
serbuk kunyit + serbuk kari ayam + garam. pas 15-20minit bru goreng.
marvelous, nyum2!!


ni plak cara2 nak masaknye =>
peringatan sape2 yg ade resdung tahap kritikal sila pakai penutup idung sblm anda terbersin dgn teruknye, hehehe. k memula sekali panaskan minyak (3sudu besar) dlm kuali. ble minyak dh panas sile la tumis dahulu bawang putih smpai kekuningan & tidak hangit. kemudian bleh tuang sume bahan2 yg ditumbuk. pastu campak saje 2 btng serai yg dh diketuk. campak sekali asam keping & bawang besar. kacau2 sume bahan sampai sebati & naik bau. gune api yg sederhana saje. bleh taruk air sikit klu nak kuah lebih, tp jgn bnyk sngt nnti jd sup plak. pastu ble dh mendidih sila la masukkan garam secukup rase. akhir sekali masukkan ikan rebus/ ikan/ ayam yg telah digoreng berasingan awal2 td. kacau & biarkan lebih kurang 5 minit pastu tutup api & hidang. senang kan? hehehehe...


p/s : perhatian kpd encik arop ku, diharap encik arop dapat bersabar ye. nnti ble dh dpt LESEN
& dh duk sebumbung hari2 cik mira masakan tuk encik arop ye. jgn muak nnti sudah la.
hehehe. tak sabar nak tggu encik arop blk ipoh khamis ni. xoxoxo..

Saturday, November 21

happy

tengah ari td mak aku call dari saudi.alhamdulillah mak,abah,opah,opah timah,opah angah,opah yut,atuk amat sume sihat walafiat.gembira mereka sume kat sane n aku turut gembira tuk mereka.ape mereka hajat telah tercapai n sedang dismpurnakan.moga merka sume dpt pulang ke tanah air dengan selamat.amin3

Friday, November 20

keje,keje,keje...


tension gak keje. nsb baek ad mira dpt tenangkan aku. klu x msti aku dah gile. meracau racau. hehheehehehehehe. bru keje sebulan tp keje y datang macam hujan. x tertahan rasenya. bru skit. klu dah stok materials sampai jenuh lg la .terkangkang kangkang la aku nanti. nsb la otai site kene kaco ngan aku. hahaha. sapa lg aku aku nak harap pun. skang ni aku perlu kutip stiap ape yg deme psan. klu x, blik opis msti aku kne punya. aku dh bosan asyik kene je. xsbar plak nk jd otai, sume keje sbelah tangan je handle. heheheheh. pojek pun aku dh banyk pegang, tension pun manyak dtg. harap ayg dapt bantu abg ek. harap x de la masalah rumit sangat jatuh atas kpla aku. makin ari keje aku makin mencabar. ad je bende bru y aku blaja. suke ke x kene gak blaja.

kari ayam with love..

Assalammualaikum...

hahaha kali ni ade kelainan sikit sbb cik mira nak berkongsi resepi. encik arop kat sana pun bleh cube masak ye. senang je nak masak ni. pakai campak2 je. hehehe. sblm tu nak bgtau la cik mira ni blaja masak dgn CHEF ABAH. cik mira tabik hormat kat abah sbb masakan abah mmg power wlaupun tgk cincai je. ble dh makan kompem clean & clear. masakan pertama cik mira ialah ikan rebus msk cabai, huhuhu. berpikul2 la komen dri abah time tu, yela 1st try pun. mase tu umor pun kecik lg. bru darjah5 klu tak silap. tak cukup pedas la, terlebih asam la, ikan tak garing la, cabai lumat sangt la. hahaha, kenangan manis tu. sbb agak gelabah la jugak time tu. tp sekarang ni abah dh jarang komen masakan cik mira sbb dh ok kot, hehehe. nnti cik mira bubuh resepi masak cabai plak ek.


kari ayam ni cik mira blaja sendri cara nak masaknye. tak pastila kena ngan selera encik arop ke tak nnti. tp tgk abah & adik2 cik mira laju je makan. ok la kot, hehehe. yela masak ni pun pakai taruk sesedap rase hati je. bahan2 pun ade yg termodified sendiri. rase n rupenye sememangnye la tak sama dgn yg slalu makan kat kedai mamak tu tau. home made wit a lots of love tau. pengajaran paling berharga pd cik mira tuk masak memasak ni ialah keikhlasan & kasih sayang. bru la extra sedap walaupun ade bahan or rase yg xcukup. klu masak time marah or sbb nak org hargai bek tak pyh msk sbb sikit sebnyak rse masakan tu jd lain or lgi dasyat tak jadi terus. so nawaitu tu penting tau. cik mira puas hati & hepie sngt ble tgk masakan tu diterima & dihabiskan walaupun sendiri xsempat nak makan, hehehe. bleh jd pembakar semangat nak perbaiki & perbanyakkan ilmu masak memasak ni. hajat hati cik mira nak blaja memasak ngan bonda encik arop tp tak berkesempatan. tetbe tingat plak pesan org tua2, nak pikat hati suami kena la jge perutnye dulu. kihkihkih...



gambar ni amik lepas lunch, so dh luak manyak la. ('',)
nnti ble2 cik mira masak utk encik arop pulak ye.


ni bahan2 nak masak kari ayam ala cik mira :
1. pes rempah (dibancuh)
- 2 sudu besar rempah kari ayam cap baba's
- 1 sudu besar rempah kari ikan cap baba's jge
- 1 sudu kecik pes asam jawa cap adabi
- 1/2 cawan santan cair
2. bahan tumis
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2cm halia
- kulit kayu manis, biji sawi, bunga lawang, biji halba
3. ayam (agak2 tuk 4org makan sudah)
4. ubi kentang 2biji (potong 4)
5. tomato 1biji je (potong 4 leh jimat, hehehe)
6. cabai besar 2 biji (dibelah tgh)
7. 1 cawan santan pekat
8. secukup rasa garam, gula (tuk gantikan ajinomoto), serbuk pati ayam knorr
9. ni plak bahan paling istimewa - 7sudu besar kasih sayang & keikhlasan =p

ni plak cara2 nak masak ala cik mira :

Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia hingga kekuningan. Nak wangikan gulai & sedap kan rase gulai tumis sekali biji halba, biji sawi, kayu manis, bunga lawang. nak taruk daun kari pun buleh jge. pastikan jgn sampai hangit tau. Pastu masukkan pes rempah td. Tumis hingga wangi & pecah minyak. Masukkan ayam & ubi kentang. Gaul ayam & kentang sampai sebati dgn bahan2 tumis td pastu biar lebih kurang 10minit dgn api yg slow. Pastu biar kuah gulai mendidih sampai ayam & ubi kentang empuk. (bleh chek pakai garpu). Ble dh empuk sumenye, masukkan garam, gula serta sikit je serbuk pati ayam knorr. Pastu masukkan santan pekat. Kacau perlahan dan kecilkan api.Dengan api kecik masak lagi selama 10 minit. Siap, senang je kan. Hidangkan bersama kasih sayang & keikhlasan tau, kompem sedap hingga menjilat jari. nyum nyum..

utk Encik Arop ku..




p/s : Ble dengar lgu ni kompem tingat kat abg, rindu sangat2. suke la lirik lagu ni, suwiet mcm Encik Arop ayg tu. hehehe. tp mcm seswai je ngan kite. jd lagu tema kite bleh tak? hehehe.

Thursday, November 19

keje la..


written by arop...

aduhai keje. ari2 kene je. ad je yang xkene. xpela demi mase dpan aku n mira, aku bertahan jela sampai skang. klu xdah lama cabut, hehe3. bese la mane ad orang bru terus jd otai. mesti kene jd bahan dulu. hahahaa. lg pun skang aku dalam proses blaja lg. banyak menda nk kene blaja. agak2 aku aku bru blaja dalam 10% je. aku kene tekun blaja la. xksah la kene marah ke maki ke. y penting aku dapat info n ilmu. y paling penting n utama perancangan kami x tergendala.

Monday, November 16

P.J.J...

written by arop...
aku skang dh keje kat puchong.
otw stabil la kat situ. keje pun senang je. hehe gaji pun ok la. dah sebulan aku keje. atas impian y aku impikan aku dpt bertahan lg. moga aku dapat bertahan sampai tercapai impian kami. susah gak hidup merantau ni. banyak gak wit abis. mcm air kencing je kuar. tp nk wat mcm mane terpakse. dah stabil ni ganti balik la. bleh la perancangan y diatur dapat dilaksanakan. kete pun dh ok. tp xtahu la. harap2 xde masalah lg. masalah sekeliling makin bertambah. tapi boleh diselesaikan. aku xkesah org nk ckp aku ape. tu hak semua org tuk berkata2. aku x peduli. sesuatu y manusia lakukan msti ad sebab. xde bende yang xbersebab bleh berlaku. dan setiap aku lakukan pun ad sebb. gaji bulan ni aku kene start nyimpn tuk perancangan kami. smpai la satu mse y telah kami tetapkan.aku slalu gak sesak.tapi nsb baek ad mira.dpat la membantu xde kebuluran la aku.bese la hidup kene saling membantu antara satu sma lain.

written by mira...
hehehe, nak jugak menyempit dlm entri encik arop ni.
cik mira tak mula keje lg sbb masih dlm kusus tu smpai januari 2010. dlm bulan feb baru start keje. mencabar jugak nak jd pendidik ni. cabaran pertama mistila sbb elaun kusus lmbt masuk sedangkan nak kena bayar duit nota la, fotosetet la, minyak la, makan la dll. tp nasib baik cik mira ni ade bank yg setia membantu. AROP BANK sdn bhd. hehehe. time kaseh bnyk2 wahai bankku. klu nak kata susah tu mmg la susah sekarang ni sbbnye dh berjauhan. rase mcm lumpuh sebelah badan je. tp susah2 cik mira kat sini, susah lgi encik arop kat sane. hmmm. mula2 tu agak sedih & touching la jugak cik mira rse sbb xdpt nak bersama encik arop kat sana & alami susah senang sama2 mcm sblum ni. ape2 pun dari jauh cik mira sentiasa kirimkan doa kpd encik arop semoga sumenye berjalan lancar & diperteguhkan kesabarannya demi masa depan kami bersama. ape2 pun encik arop kena selalu ingat ye cik mira sentiasa ada di sisi tuk menenangkan & di belakang tuk menyokong encik arop dalam susah atau senang slamanya. biarla ape org nak kata, org nak buat ape tp cik mira xkan tinggalkan encik arop. harapnye encik arop juge mcm tu.

*PJJ=perchintaan jarak jauh. ngee...('',)

jalan2 cari makan..

Assalammualaikum..

Dari uk ke jj, dari jj ke ip, dari ip ke gm pastu singgah tesco & giant. wah2!! mengalahkan cuti2 malaysia plak. tu la keje kami wat masa ni. melenguhkan kaki, menghabiskan tenaga & mencuci mata. ade satu lg membuncitkan perut, hahaha.
yela ape lagi la yg bleh dibuat bersama. klu dh ade LESEN senang la, bleh tmbh agenda. masak memasak ke, tgk dvd ke, cuci umah ke, cuci baju ke, dating kat umah ke, p cameron ke, blik kg ke. hehehe. takpe2 masa tu akan tiba juge. amin. alahai, klu ikutkan hati mira ni mmg dh nak muak & bleh muntah hijau nak jln2 kat ipoh ni. asyik2 tempat yg sama, buat menda yg sama, suasana yg sama, jalan yg sama & org yg sama. tp nak wat camne, tu je peluang yg ada nak bersama encik arop. emm bedal je la.
hari sabtu tu antara agenda kami ialah memenuhkan perut sampai muntah, hahaha. pg tu p brunch (brekfes + lunch) kat MAKAN SAJA tmn cempaka. seswai ngan nama nye kami pun makan saja sampai naik segah. hahaha. pastu p jln2 area ipoh. ipoh tak ramai org, yela tgh bulan pun. hehehe. pastu p ip jln2 tgk barang2 tp tak menarik pun so kami pun gerak p cri makan lak sbb dh bkr kalori bnyk time jln2 tu. keputusan dicapai maka kami pun p mee rebus. pekena laksa & mee rebus serta air tembikai gelas besar. huih bertambah buncit la saya. hahaha. seterusnya p jj, pas penat tawaf & cuci mata di jj kami p cri makan lgi. menunya ialah makan pizza besor kat jj. hahaha. jenuh nak gegit tp mmg sedap. ni menu baru bg mira sbb 1st time try. sebelum ni tgk je kat kdai roti tu. sblm balik umah p pekena nasi ayam kat liswan, wah rasenye dh makin excellent tau!! hari ahad tu klu ikut rancangannye nak p lokin tp ade org tu tak larat plak nak bangun awal. so kul11 baru kuar. sian die didera. memula mcm bese la memenuhkan perut dulu. tempat feveret mistila kat MAKAN SAJA. murah & sedap. huihh ni la port encik arop isi perut time blaja dulu2 sampai sekarang. mira follow je. hahaha. klu nak diingatkan mmg bnyk kenangan kami bersama, bg mira sume nye suwiet2 belaka. yela dh dekat 3 tahun pun. owhh encik arop mmg baik sama saya!! pas perut kenyang p gm plak, mira nak tgk tudung tp tula tak jadi plak nak beli. sembang punyer sembang baru tingat, rambut encik arop tak potong lg. hahaha maka kami pun patah balik p tc. ade satu salon unisex kat situ & kami mmg pelnggan tetap kat situ, antie tu pndai jge customer. pastu encik arop ajk p jln2 tesco sec18, huihh jauh tu tp mira tingin jugak. jalan tempat baru. kat sana pun p makan jugak hahahaha. apela. merasa la jgk hotrod yg tak pedas tu. tipu je kfc ni. emm ni part sedih plak. huhuhu. malam sebelum encik arop balik puchong, die dtng jumpe mira dulu. kami p makan kat liswan. berat hati je nak lepas encik arop balik sane. nsb baik dh pandai cover kesedihan. klu tak basah lg la baju encik arop. hehehehee...

Sunday, November 8

alahai..

Assalammualaikum...

Agak membosankan weekend ni..keje tido jek, bukan sbb malas k tp sbb badan ngakk sihat. yela tetibe demam seleseme melanda. barangkali mungkin demam rindu kat encik arop. hehehe..owhh bahagianya bersama encik arop. makin bertambah & membara kasih syng kami wlaupun kami pjj (perchintaan jarak jauh) sekarang ni. makin bnyk dugaan makin kukuh hubungan kami. hampir 3tahun bersama tp xpenah rse jemu antara satu sama lain. alhamdullilah smoga chinta kami berkekalan. life..love..laugh. semoga niat kami utk berumahtgga cepat terlaksana. amin2...

tidak dinafikan agak berserabut sikit pala otak 2-3 menjak ni. serabut tu pun sbb pk masalah org. ishh2 tak cerdik tak cerdik, watpe la nak amik tau hal org kan. mira ni kan org luar jek. emm mungkin jugak tak berbaloi tuk menserabutkan pala otak ni sbb org lain. hmmm..ape ni?? termerapu plak. ape2 pun masalah2 tersebut agak sulit & mira bukan la org yg pendek akalnye tuk bercerita di sini. drpd bercerita di sini bek p wat kenyataan akhbar kan?? lgi cepat & meluas ia tersebar. pengajaran yg ada di sini lebih baik kita bertanya, berbincang, bersemuka drpd ber'blog' sekiranya wujud ketidakpuasan hati. jika tidak ia boleh mnyebabkan kesan yg teruk seperti goyahnya silaturrahim & mungkin tahap ke'respect'an akan turun mendadak dengan jayanya.

*mintak maaf la kpd sesiapa yg terasa, terguris, tercalar or what eva coz anda yg mintak mira buat mcm ni. i'll be nice wit u if u be nice wit me. sy bkn nak kuang ajor tp anda cri pasal dgn sy.

sebagaimana yg kita tahu tiada makhluk yg sempurna melainkan yg maha Esa. semua org melakukan kesilapan & kita tak bleh terus judge org tu mcm tu je, hanya berdasarkan kesalahan die. seeloknya cube la pahami ape yg mnyebabkan die bertindak mcm tu. paling penting kita jgn dgr cerita sebelah pihak. sedangkan kat mahkamah, hakim pun dgr ape yg plaintif & defenden ckp sblm jatuh hukum.

hmm mungkin agak keterlaluan entri ni, mintak maafla ye. tp mira pun manusia biasa yg ada hati perasaan marah malu geram dendam. owhh agak biadap entri mira kali ni!! tp nak wat camne sy juge berhak ber'blog' dan luahkan isi hati sy kan? perhatian, entri ini hanya utk mira luahkan perasaan bukannye mengutuk or bukak pekung others. paling penting entri ni tak ditujukan kpd sesiapa tp utk bacaan umum. terpulang la jika ia memberi kesan kpd sesiapa. jika ade sebarang pertanyaan bleh la rujuk terus kpd cik mira ye sbbnye jari2 sy yg menaip patah2 perkataan dlm entri ni. dan mujurlah disebabkn demam rindu ni mira hanya mampu tulis ciput je sdngkan bnyk lgi yg berbuku & bernanah dlm hati.

hmm agak terkilan dgn ape yg terjadi kebelakangan ni. namun digagahi jua senyuman plastik di wajah spya kesayanganku tak bertambah celaru. sungguh pun org luar tp sy lebih kenal die dari kamu & paling penting sy lebih sayang die dr kamu. dia nyawa sy & dia matlamat utama hidup sy. biarla ape org nak ckp tp itu kebenaranya, sy tak peduli.

tp ade satu yg mira tak phm...hmm...nape misti org wat mcm ni pd mira sdngkan i'v neva touch them. nape ekk?? emm mungkin betul ckp encik arop.."ini sume dugaan tuk kesenangan mase depan kte..."..siapala sy tanpa dia. bila sy terluka dia ubati, bila sy sedih dia sentiasa disisi. tp bila dia sedih sy rse sngt2 sakit hati sbb sy xkan biarkan diri sy jd punca kesedihan dia!! nmpk nye ade betul nye kajian personaliti dr.fadzillah kamsah yg ckp org yg lahir bulan mac ni pendendam.

Astagfirullah. ape ni?? mungkin kerana suhu bdn yg xmenentu mira merapu mcm ni. ishh2 xsangka betapa bahayanye klu blogging time demam.

sekian saja la entri kali ni. nmpknye makin bnyk aura -ve mira yg terhasil sbb nk tulis entri ni.
ceitt!!


wasalam.......

Friday, November 6

cikgu ke pensyarah??

Hmm minggu ni rsenye amat membosankan bg mira coz kusus ari senin & selasa je. makin lama makin menarik jugak kusus tu. hehehe.. yela menda ni mmg sngat2 baru bg mira yg xpenah terpikir pun nak terjun ke alam pendidikan. mase PMR tu mira amik KAA (bahasa arab komunikasi), time SPM plak amik Pengajian Kejuruteraan Awam tp ble kat poli mira sambung belajar tuk diploma dalam IT Programming.. hahaha..klu direnung2kan mmg agak sengal..dan mungkin la mira akan terus menyelam & berenang dalam bidang pendidikan sbb bnyk kebaikannye. lgpun encik arop & abah mira mmg suke klu mira jdi CIKGU. hahaha. klu dua orang ni dh suka tak pape lgi yg penting bg mira sbb deme ni sngat2 penting dalam hidup mira..

emm citer pasal kusus plak sebenarnye ia progrm Train & Place dibawah anjuran kementerian sumber manusia, sijil kusus yg mira join ni di"qualified" oleh gomen. kusus ni utk tlng graduan mengganggur dpt keje. name penuh kusus ni ialah Sijil Intensif Kemahiran Pendidik (pedagogi) insyaallah klu xde pape sijil ni turut akan di"qualified" oleh Jbtn Pelajaran Malaysia juge. makanya darjat sijil kami ni sama la mcm deme yg join KPLI. hahaha sbb kusus ni 4bulan jek tp KPLI dekat 2tahun tp manfaat & pengisiannye lebih kurang je. emm kat malaysia ni la satu2nye Train & Place utk bidang pendidikan. kiranye mira tergolong dlm 1st BATCH la. setiap hari mira wajib hadir kusus ni kat Taj College, Ipoh. klu ponteng walau sehari tanpe sbb kukuh lgi mantap jawabnye tak dpt elaun & ditendang kuar la pastu siap kena BLACKLIST lgi. hehehe. susah tau nak dpat join kusus ni sbb bnyk kali kena tapis. yela sampai 2 kali intebiu, tu baru tuk join pastu kena turun naik opis & balai polis sbb nak amik cop pengesahan. nnti dlm bulan ke3 sblm tamat kusus ade penilaian individu (mock teaching) & intebiu ngan management tuk penempatan kerje ler. aduishh, resah gelisah. emm sepanjang kusus ni sumenye pasal teknik mengajar sbbnye kami mmg dipilih tuk dilatih spya dpt sampaikan ilmu dgn betul & menarik. semoga dapatla mira job ni & dapat stay jauh sikit dari famili. ble lgi nak berdikari kan klu tak sekarang kan..

mencabar jugak kusus ni bg mira sbb mira ni sememangnye zero dlm hal2 ajar mengajar ni & xpenah ade xperience ngajar pun. jenuh wehh nak kikis kulit muke y tebal ni spya dpt berkata2 dpn students & tak pitam. pastu kena tarik perhatian dorg lgi. pastu kena berlakon lgi, xbleh tunjuk wlaupn kita xphm sngt ape yg kita nak ajor tu. hahaha. plastik sungguh. dh tu mmg padat plak tiap kali kelas misti ade teori, amali & aktiviti. xbg relax. emm kena la ngan nama kusus ni sbb mmg intensif pun. hahaha. xpela susah sekarang tuk kesenangan mase depan...

Tuesday, November 3

crocs..

ini la CROCS KAMI..
encik arop punye nama BEACH..cik mira punye nama MARY JANE..
crocs kami ni original k. tak men la tiruan punye..
kami mmg dh lama jatuh cinta kat crocs2 ni tp xde modal tu yg amik mase sikit...
berkat kesabaran & usaha bersungguh2 akhirnya dpt juga kami pakai crocs ni, hahaha...
mmg best pakai crocs ni & makin ligat la kami berjalan2...
hmm kaki kami pun dh tak de penyakit bau cekam pastu, encik arop la terutamanya..
klu tak bila die bukak je kasut xpecially ble tgh tgk wyng or dlm kete
mmg cik mira rse mcm nak pitam dh..
hahahahaha..
maka dgn itu, kami pun pasang la angan2 nak jdi famili crocs sbb dh
same2 jatuh cinta kat crocs ni...
pasni kami akan tambah lgi koleksi crocs kami...
cik mira dh berkenan kat MALINDI...
encik arop masih mencari2 lagi...
crocs for baby pun cumei2 sumenye..
harap2 baby kami pun pakai crocs jugak nnti..

Monday, November 2

from ipoh to kampar...


Akhirnya berlalu juga minggu yg dinanti2. rancangan kami nak blk kg terlaksana jge wlaupun ade mslh timbul 2 3 hari sblm tu. nyaris2 tak jadi, hehehe..xpela demi encik arop, mira redha je dgn dugaan tu. smoga chinta kami brtmbh kukuh sbb dugaan tu tp alhamdullilah sumenye ok je bg kami. hmmm..yg paling penting niat mira nak jumpe atok, opah, mak, abah tercapai. sambil tu dpt jugk kenal2 sedara mara seblh encik arop time kenduri tu. ramah2 sumenye, sonok mira. klu ade rezki pasni turn encik arop plak balik kg mira jumpe tok& wan mira. tok & wan mira mmg nak jumpe encik arop pun tp tula xde masa yg sesuai & encik arop pun tak sedia lgi. encik arop tu klu sebelah fmili mira kat sg petani mmg dh femes wlaupun tak penah jumpe lgi. tok & wan asyik tanye je ble nak bwk encik arop tu. yela abah mira pun dh syng kat die. klu bercerita ngan tok & wan siap pnggil encik arop tu menantu lgi, hehehe kembng idung..tp xpela, bia la encik arop sedia dulu. mira tak kesah sbb tak suke la nak pakse2 nnti encik arop tertekan plak. hehehehe...

citer pasal kenduri sabtu malam aritu mmg meriah. walaupun hanya kenduri doa selamat tp ramai jugk yg datang pastu ade bacaan yasin & doa pastu ade makan2 sikit. sedap2 tau makanannya. ade lauk sambal tumis petai, kari daging, daging msk itam (tak pasti la), sayur kacang, ayam rempah & yg paling best ade bubur durian. hahaha, mmg sodap. lauk2 tu mak masak sendri arop ckp. emm mira tak dpt la nak tlng2 sbb pg sabtu ade kelas ganti utk kusus.

hari ahad esoknye pun ade kenduri kat umah opah sedara tp tula mira & encik arop tak dpt nak join sbb mira dh bgtau ngan abah mira nak balik pg sbb tak tau plak ade kenduri kat umah opah sedara tu. so terpaksa la blk. dlm perjalanan balik tu mcm2 kami sembng smpai dh xlarat sembng la, hahaha..mira syukur sngt dpt luang mase ngan encik arop spnjng sabtu ahad ritu, terubat rindu. emm tula minx lgi keje jauh2..hehe..tp nak wat camne dh rezki encik arop ditetapkan kat sne. redha jela. semoga Allah permudahkan kehidupan & pekerjaan arop kat sne, amin.......

Friday, October 30

bidan terjun..


Assalammualaikum..
semalam, 29/10/2009 kitty beranak lgi..hahaha..makin ramai la rakyat meow2 dlm lot32 kg lim tan ni. masuk kali ni dh 3kali mira jdi bidan ditngh malam smpai tertdo2 tggu kitty beranak.hehehe..perkara utama dlm urusan bidan membidan ni (kes kitty shja tau) ialah kotak n gunting, hahaha.kotak penting sebb kitty ni mmg dh bese branak dlm kotak klu taruk dlm raga or sangkar mmg die taknak beranak la smpai subuh. gunting plak sebb nk potong tali pusat ler. kitty ni pandai merancang sbb tiap kali beranak misti mlm jumaat. hehehe..kitty ni slalunye ble dekat2 nak beranak misti kuat merayap pastu kuat punggah lemari lauk . lapor la tu. pastu ske menceroboh lemari baju mira n punggh ape2 yg patut. kekadang tu geram jugak rse nak gigit2 je. hehehe..

pas mgrib semalam kitty dh mula bising2 dlm bilik mira. emm paham la tu die nak branak. pastu mira pun kuarkan kotak ajaib die pastu letak bwh katil. mcm tau2 jek trs jek die masuk dlm kotak tu n bising2 dlm tu. meowww2. huhuhu tak tenang mira nk tgk berita. pastu tetbe jek senyap. lor sudah tetdo plak kitty ni. hahaha, letih mengiau la tu. so dpt la mira tgk berita, 999, tower13 & emergency dgn amannye. elok abis je emegency dlm kul11 stgh tu kitty mula balik konsert meow2 die. nak xnak kena la masuk bilik sbb nak temankan die.

sian jugak tgk kitty time tu, muke penuh kesakitan smpai kuar air mata. mira usap2 la die kot2 leh kurangkan sakit die ke. hehehe, bantai jela. ingat nak crite kat encik arop tp dh terlelap plak die. hehe, xpela letih kot. so mira pun teruskan menunggu kitty ni. emm tgk jam dh dekat kul1 tak kuar sekor pun lgi. mata dh ngntuk dh ni. xpela tggu jela. dekat kul2 bru nmpk nak terkuar dh sekor. maka mira pun cepat2la pakai glove n pegang gunting. hahaha mcm tgh tggu nak wat perasmian je. kul2.10 kitty pun mula memberanak. pas sekor ade sekor lgi dan lgi sekor dan lgi sekor pastu ade lgi, hahaha..sibuk..sibuk..sibuk..dekat kul3 lebih dh settle dh. pas ditolak ditmbah dan didarab, ade lima ekor sumenye anak kitty. hahaha, mula2 je panik sikit pastu dh macam roket plak kuarnye. tp yg paling mira tak tahan nak tgk ialah time kitty ni kena makan uri die balik..wek..wek..wek..geli geleman mira tgk smpai naik meremang satu badan. hahahaha...

so begitu la kisahnye jd bidan kucing. agak mencabar jugak tau. hahaha. pagi td pas subuh mira terlelap tepi katil sbb ttdo lmbt. hahaha..xpasal2 abah mira p keje tak bekfes. sian abah. xpe2 lunch td mira masak gulai lemak pisang ngn ikan sumbat, spesel tuk abah yg xbekfes pg td....

Monday, October 26

d'polo...

Assalammualaikum...
bnyk menda yg jd last weekend. tak tau nak crite kat sape sbb riso bebankn org lain plak. so mira rse better be silent & solve problm tu alone. nasib baik la dh makin ok, klu tak menung kat polo lg la petang ni. crite psl polo ni, sabtu ahad lepas mira bnyk lepak kat polo, kononnye nak amik ketenangan. best jugak sbb bleh jog ikut hati pastu duduk bwh pokok tgk org men layang-layang. pastu nmpak plak baby sorng ni men bubble, hehehe. cumel ya amat baby ni pastu aktif lari sna sini plak tu, letih ibu die kejor, heheheh..terubat ati n hepi sikit ble tgk baby2 cumei aktif kat sini. menarik jugak suasana kat sini. kan bgus klu mira pun dh ade bby, xpela sabar ek. tak lama lgi. encik
arop tgh usahakan. emm sambil tu pikir la ape2 yg patut. paling bnyk terpikir pasal encik arop la. emm susah ati jugak ble terpikir mcm mane keadaan die kat sane ngan perangai org sekeliling die mcm tu (bos encik arop & org2 kat tmpt keje die). emm dugaan nak mulakan hidup. sabar ye sayang. insyaallah klu tak de aral melintang sabtu ni kami balik kg jumpe atok opah mak abah. dlm sethun dua lgi ni la rutin bulanan yg wajib kami buat..hehehe..amin...

Tuesday, October 20

weekend yang dinanti...

Assalammualaikum...
Tak sabar rasenye nak tunggu hujung minggu depan. tp tula makin ditunggu makin lama rasenye. hehehe. klu tak de pape hujung minggu depan encik arop bwk mira balik kg kat kampar. hmm rindu kat opah & atuk. dh lame tak jumpe. balik kg ni sebab ade kenduri doa slamat tuk mak, abah & opah nak pegi haji nov ni. mudah2an urusan mereka kat sane dpermudahkan. amin..
Last time mira p sane dlm bulan 6 aritu tu pun sbb ngikut mak & abh arop kutip buah sawit. best jugak kat sane. kira kanan ade pokok sawit & nyaman jek. bezanye kalau kat kg mira takde pokok sawit tp ade pokok padi, hehehe. paling mira tak bleh lupe time kena siang ikan talapia yg besor2 tu kat dalam bilik air, hahaha..tu la 1st time mira siang ikan sebesor tu, ikan darat plak tu pastu pakai golok plak..nasib baik la encik arop & atuk ade tolong sbb bnyak tau dlm 20 ekor kot. lama la jugak duk dlm bilik air tu smpai kecut sumenye, bau hanyir nye plak pas 3-4 hari baru ilang..hahaha..mmg suwiet sngt kenangan tu.

Friday, October 2

cinta laut dan langit...

Dahulukala, langit dan laut saling jatuh cinta. Mereka saling menyukai antara satu sama lain. Oleh sebab sangat sukanya laut kepada langit, warna laut sama dengan warna langit. Oleh sebab sangat sukanya langit kepada laut, warna langit sama dengan warna laut. Setiap senja datang, si laut dengan lembut sekali membisikkan kata-kata ‘aku cinta padamu’ ke telinga langit. Setiap kali si langit mendengar penuh cinta laut, langit tidak menjawab apa-apa, hanya tersipu-sipu malu, wajahnya kemerah-merahan. Suatu hari,datang awan.. Begitu melihat kecantikan si langit, awan seketika itu juga jatuh hati terhadap langit. Tentu sahaja langit hanya mencintai laut, setiap hari hanya melihat laut sahaja. Awan sedih, namun tidak berputus asa, mencari cara dan akhirnya mendapat akal. Awan mengembangkan dirinya sebesar mungkin dan menyusup ketengah-tengah langit dan laut, menghalang pandangan langit dan laut terhadap satu sama lain. Laut berasa marah kerana tidak dapat melihat langit, sehingga dengan gelombangnya laut berusaha mengusir awan yang mengganggu pandangannya. Tetapi, tentu sahaja tidak berhasil. Lalu datanglah angin yang sejak dulu mengetahui hubungan laut dan langit. Angin rasa harus membantu mereka menyingkirkan awan yang mengganggu. Dengan tiupan yang keras dan kuat, angin meniup awan. Awan terpecah-pecah menjadi banyak bahagian, sehingga tidak berupaya lagi melihat langit dengan jelas, tidak berupaya lagi mengungkapkan perasaan terhadap langit. Kerana berasa tersiksa dengan perasaan cintanya mengunung tinggi terhadap langit, awan menangis sedih. Hinggalah sekarang, kasih antara langit dan laut tidak terpisah. Kita juga boleh melihat di mana mereka menjalin kasih. Setiap kali memandang ke hujung laut, di mana ada satu garis di antara laut dan langit, di situlah mereka berpacaran.