Friday, November 20

kari ayam with love..

Assalammualaikum...

hahaha kali ni ade kelainan sikit sbb cik mira nak berkongsi resepi. encik arop kat sana pun bleh cube masak ye. senang je nak masak ni. pakai campak2 je. hehehe. sblm tu nak bgtau la cik mira ni blaja masak dgn CHEF ABAH. cik mira tabik hormat kat abah sbb masakan abah mmg power wlaupun tgk cincai je. ble dh makan kompem clean & clear. masakan pertama cik mira ialah ikan rebus msk cabai, huhuhu. berpikul2 la komen dri abah time tu, yela 1st try pun. mase tu umor pun kecik lg. bru darjah5 klu tak silap. tak cukup pedas la, terlebih asam la, ikan tak garing la, cabai lumat sangt la. hahaha, kenangan manis tu. sbb agak gelabah la jugak time tu. tp sekarang ni abah dh jarang komen masakan cik mira sbb dh ok kot, hehehe. nnti cik mira bubuh resepi masak cabai plak ek.


kari ayam ni cik mira blaja sendri cara nak masaknye. tak pastila kena ngan selera encik arop ke tak nnti. tp tgk abah & adik2 cik mira laju je makan. ok la kot, hehehe. yela masak ni pun pakai taruk sesedap rase hati je. bahan2 pun ade yg termodified sendiri. rase n rupenye sememangnye la tak sama dgn yg slalu makan kat kedai mamak tu tau. home made wit a lots of love tau. pengajaran paling berharga pd cik mira tuk masak memasak ni ialah keikhlasan & kasih sayang. bru la extra sedap walaupun ade bahan or rase yg xcukup. klu masak time marah or sbb nak org hargai bek tak pyh msk sbb sikit sebnyak rse masakan tu jd lain or lgi dasyat tak jadi terus. so nawaitu tu penting tau. cik mira puas hati & hepie sngt ble tgk masakan tu diterima & dihabiskan walaupun sendiri xsempat nak makan, hehehe. bleh jd pembakar semangat nak perbaiki & perbanyakkan ilmu masak memasak ni. hajat hati cik mira nak blaja memasak ngan bonda encik arop tp tak berkesempatan. tetbe tingat plak pesan org tua2, nak pikat hati suami kena la jge perutnye dulu. kihkihkih...



gambar ni amik lepas lunch, so dh luak manyak la. ('',)
nnti ble2 cik mira masak utk encik arop pulak ye.


ni bahan2 nak masak kari ayam ala cik mira :
1. pes rempah (dibancuh)
- 2 sudu besar rempah kari ayam cap baba's
- 1 sudu besar rempah kari ikan cap baba's jge
- 1 sudu kecik pes asam jawa cap adabi
- 1/2 cawan santan cair
2. bahan tumis
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2cm halia
- kulit kayu manis, biji sawi, bunga lawang, biji halba
3. ayam (agak2 tuk 4org makan sudah)
4. ubi kentang 2biji (potong 4)
5. tomato 1biji je (potong 4 leh jimat, hehehe)
6. cabai besar 2 biji (dibelah tgh)
7. 1 cawan santan pekat
8. secukup rasa garam, gula (tuk gantikan ajinomoto), serbuk pati ayam knorr
9. ni plak bahan paling istimewa - 7sudu besar kasih sayang & keikhlasan =p

ni plak cara2 nak masak ala cik mira :

Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia hingga kekuningan. Nak wangikan gulai & sedap kan rase gulai tumis sekali biji halba, biji sawi, kayu manis, bunga lawang. nak taruk daun kari pun buleh jge. pastikan jgn sampai hangit tau. Pastu masukkan pes rempah td. Tumis hingga wangi & pecah minyak. Masukkan ayam & ubi kentang. Gaul ayam & kentang sampai sebati dgn bahan2 tumis td pastu biar lebih kurang 10minit dgn api yg slow. Pastu biar kuah gulai mendidih sampai ayam & ubi kentang empuk. (bleh chek pakai garpu). Ble dh empuk sumenye, masukkan garam, gula serta sikit je serbuk pati ayam knorr. Pastu masukkan santan pekat. Kacau perlahan dan kecilkan api.Dengan api kecik masak lagi selama 10 minit. Siap, senang je kan. Hidangkan bersama kasih sayang & keikhlasan tau, kompem sedap hingga menjilat jari. nyum nyum..